• Αναζήτηση

Τι συμβαίνει στις χώρες που οι 60+ εμβολιάστηκαν σχεδόν καθολικά -Τα στοιχεία για Πορτογαλία, Δανία, Σουηδία

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου o πρωθυπουργός.

«Με αυτή μας την πολιτική απόφαση, είμαι σίγουρος ότι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, να έχουν κλείσει την πρώτη δόση και θα έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάθε μήνα θα υπάρχει – για τον καθένα – διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ που θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 90% οι ημερήσιες απώλειες σε σύγκριση με τη χώρα μας είναι πολύ μικρότερες, ενώ και το Σύστημα Υγείας καταφέρνει και παίρνει σημαντική «ανάσα», σε σύγκριση με την Ελλάδα όπου πιέζεται αισθητά.

Παραδείγματα:
Πορτογαλία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ -> 99,5%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID -> 80
Ημερήσιοι θάνατοι -> 13
Δανία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ -> 99,1%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID -> 47
Ημερήσιοι θάνατοι -> 10
Σουηδία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ -> 93,1%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID -> 32
Ημερήσιοι θάνατοι -> 5
Ελλάδα

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ -> 83%
Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID -> 657
Ημερήσιοι θάνατοι -> 92
Μητσοτάκης: Το πρόστιμο δεν είναι ποινή, είναι ένα αντίτιμο υγείας
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται.

Στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Στην Ελλάδα, παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που όλοι έχουμε καταβάλει, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

 

Ροή Ειδήσεων