• Αναζήτηση

Viral: Ο πανεύκολος γρίφος που έχει που έχει «κάψει» όλο το διαδίκτυο

Ένα απλό μαθηματικό πρόβλημα έχει βάλει μπελάδες στους χρήστες του διαδικτύου κι έχει viral, παρότι η απάντηση είναι εύκολη.

Το πρόβλημα ανέβηκε στο Twitter και έβαλε πολλούς χρήστες στη διαδικασία να… ξεσκονίσουν τα μαθηματικά του σχολείου. Μάλιστα, ο χρήστης με το όνομα @NoContextHumans, ο οποίος το ανέβασε, ισχυρίστηκε ότι ακόμη προσπαθούν να το λύσουν.

Στην ανάρτησή του υπάρχει ένα χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων και ένα χειρόγραφο σημείωμα που αναφέρει: «Ένας άντρας έκλεψε από το ταμείο ενός καταστήματος 100 δολάρια. Στη συνέχεια αγόρασε αγαθά αξίας 70 δολαρίων από το συγκεκριμένο κατάστημα, χρησιμοποιώντας το χαρτονόμισμα (των $100) που έκλεψε και παίρνει ρέστα $30. Πόσα χρήματα έχασε το κατάστημα;».

Η ανάρτηση έχει προβληθεί περισσότερες από 50 εκατομμύρια φορές και έχει συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια, τα οποία δίνουν τις πιθανές απαντήσεις. Η γκάμα των απαντήσεων κυμαίνεται από τα $30 έως τα $200 με τον κάθε χρήστη να αιτιολογεί την απάντησή του.

Κάποιος έγραψε: «Τα αρχικά $100, τα ρέστα $30 και άλλα $70 η αξία αποθέματος=$200 συνολικά», ενώ ένας άλλος σημείωσε: «Ζημιά $170. Είναι δύο ξεχωριστές συναλλαγές. Μία απώλεια τα $100 και στη συνέχεια η απώλεια του προϊόντος $70. Τα $30 είναι μέρος της πρώτης απώλειας».

Ωστόσο, η σωστή απάντηση είναι πιο απλοϊκή. Ένας χρήστης εξήγησε: «Ο άντρας παίρνει $100 από το ταμείο. Στη συνέχεια δίνει $100 στον ιδιοκτήτη για να αγοράσει αγαθά. Όμως, ο ιδιοκτήτης έχει χάσει αγαθά αξίας $70. Επίσης, χάνει $30 όταν δίνει ρέστα. Άρα αγαθά αξίας $70 + ρέστα $30= $100».

Αρκετοί συμφώνησαν με κάποιον να λέει: «Οποιαδήποτε άλλη απάντηση εκτός από τα $100 είναι λάθος. Όσο απλό κι αν φαίνεται πολλοί εξακολουθούν να μην το βρίσκουν», ενώ άλλος πρόσθεσε: «Ο κόσμος σκέφτεται υπερβολικά πολύπλοκα. Δεν έχει να κάνει με αυτό που αγόρασε ο άνθρωπος. Στο τέλος της ημέρας, η χασούρα θα είναι $100».

Τέλος ένας τρίτος ανέφερε: «Είναι εύκολο… Με τι μπήκε ο άντρας στο κατάστημα; Απάντηση, με τίποτα. Με τι έφυγε από αυτό; Με ρέστα $30 και εμπόρευμα $70».

Ροή Ειδήσεων