• Αναζήτηση

Διήμερες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στο χωριό Σελλάς Τριφυλίας – Αντιδράσεις από το Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας [εικόνες]

Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14/9 και Τετάρτη 15/9/21, ανήμερα του εορτασμού του Άγιου Νικήτα, προστάτη των Ελλήνων Έφεδρων Αξιοματικών στο χωριό Σελλάς Τριφυλίας. Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Τριφυλίας, ο οποίος χοροστάτησε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ζήτησε έστω και την τελευταία στιγμή να αναβληθούν οι εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Μητρόπολη ακύρωσε τουλάχιστον 10 προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πάντως, από την πλευρά των διοργανωτών τονίστηκε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν κανονικά.

Με αφορμή τα διακόσια (200) χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση «1821-2021», στο χωριό Σελλάς, το χωριό με τα περισσότερα αιωνόβια δέντρα από κάθε άλλο μέρος στην Πελοπόννησο, πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα, στο χώρο που οι Σελλαίοι αγωνιστές γονάτισαν και προσευχήθηκαν στις 15/9/1827, πριν αντιμετωπίσουν το τούρκικο απόσπασμα δύο λόχων. Επίσης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινων επιγραφών με τα ονόματα Σελλαίων πολεμιστών που συμμετείχαν στις μάχες της Ελληνικής Επανάστασης.

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου το απόγευμα έγινε Πεζοπορική Διαδρομή προς την Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα Σελλά, μέσα από το κατάφυτο παλιό μονοπάτι μέσα από καταπράσινες Αριές και Βελανιδιές του βουνού Αη Λιά. Ακολούθησε Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα Σελλά, ενώ λίγη ώρα αργότερα έγινε προβολή βίντεο στον προαύλιο χώρο του σχολείου «Τα αιωνόβια δέντρα μιλούν για την Ελληνική Επανάσταση» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Χθες, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, το πρωί πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα, στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινων επιγραφών με τα ονόματα Σελλαίων πολεμιστών που συμμετείχαν στις μάχες της Ελληνικής Επανάστασης (Τριπολιτσά – Δερβενάκια – Φρούριο Πάτρας – Μεσσηνιακά Φρούρια, Νεόκαστρο – Λάλα – Μανιάκι κτλ).

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Σελλά, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου όπου έγινε ομιλία με θέμα «Συμβολή Σελλαίων μαχητών στην Επανάσταση του 1821». Ομιλητής ήταν Φώτιος Τζάβελλος, Ιστορικός-Φιλόλογος Συν/χος Λυκειάρχης.

Διοργανωτές ήταν:

  • Δήμος Τριφυλίας – Κοινότητα Σελλά – Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021»
  • Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας Πολιτισμού Αλληλεγγύης Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.)
  • Σύνδεσμος Ελλήνων Έφεδρων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας
  • Σύλλογος Απανταχού Σελλαίων «Η Αγία Τριάς»
  • Επιτροπή Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα Σελλά-

ΠΗΓΗ: https://www.gargalianoionline.gr/

Ροή Ειδήσεων