ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Δύσκολη παραμένει και φέτος η αναζήτηση εργατών γης στην Πελοπόννησο, με αρκετούς παραγωγούς να προσαρμόζουν πλέον τις καλλιέργειές τους με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συγκομιδή των προϊόντων.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μεταφέρουν παραγωγοί από την Κορινθία και την Αργολίδα, οι οποίοι κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε εργατικά χέρια και αυξημένες δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους.
«Είμαστε κάτω από τους μισούς εργάτες που χρειαζόμαστε»
Από την Κορινθία, ο παραγωγός Κώστας Πάπας δήλωσε στο ypaithros.gr:
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σίγουρα είμαστε κάτω από τους μισούς εργάτες που χρειαζόμαστε. Αν και όλοι έχουμε προσαρμόσει τις καλλιέργειες ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις σε προσωπικό, αυτό δεν αρκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα συγκόμιζα λεμόνια με μία κοπέλα μόνο. Η Κορινθία εγκατέλειψε την καλλιέργεια βερίκοκου λόγω έλλειψης νερού, αλλά και εργατικών χεριών. Τώρα πλέον πάμε σε συγκομιδή ελάχιστων ποσοτήτων, σε σχέση με το παρελθόν».
Στα 50 με 60 ευρώ το ημερομίσθιο
Αναφερόμενος στο κόστος των εργατών γης, ο κ. Πάπας σημειώνει:
«Το μεροκάματο ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις ανάγκες. Όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως στις ελιές, φτάνει στα 60 ευρώ, ενώ στις καθημερινές εργασίες πέφτει στα 50. Φυσικά, δεν περιλαμβάνονται οι καφέδες, τα σάντουιτς κ.λπ.».
Για το θέμα της ασφάλισης, προσθέτει:
«Ζητούν τόσα εργόσημα όσα χρειάζονται για να καλύψουν το ιατροφαρμακευτικό. Τα εργόσημα είναι κάτι σχετικό. Έχουν βρει άλλες πηγές, για να τα εξασφαλίζουν και φτάσαμε στο σημείο να έχουν εργόσημα οι εργάτες και να μην έχουν οι αγρότες».
Τι λένε οι παραγωγοί στην Αργολίδα
Από την Αργολίδα, ο γεωπόνος και παραγωγός Δημήτρης Κοδέλας αναφέρει:
«Ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα, γιατί εμείς χρειαζόμαστε εργάτες κυρίως το φθινόπωρο, όταν έχουμε παράλληλα ελιές και πορτοκάλια. Σε ό,τι αφορά τα βερίκοκα, οι ανάγκες καλύφθηκαν, έστω και οριακά. Το πρόβλημα, σίγουρα, είναι οι εργάτες χωρίς χαρτιά και τα εξαντλητικά πρόστιμα».






