• Αναζήτηση

Εξοικονόμηση ενέργειας: Βεντάλιες στην Ισπανία, «επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία -Τι θα γίνει στην Ελλάδα

 

Τα σχέδια ευρωπαϊκών χωρών για εξοικονόμηση ενέργειας και απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα ξεδιπλώνονται σταδιακά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έδωσε ένα πρώτο στίγμα για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να αφήσει την κοινωνία απροστάτευτη, ενόψει και του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα.

Το «σχέδιο Μητσοτάκη» για εξοικονόμηση ενέργειας

Χωρίς να αναφερθεί εκτενώς στο πλάνο της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μείνουν απροστάτευτοι απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως, για να επιτευχθεί αυτό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% της αύξησης που αποτυπώθηκε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία ο καινούργιος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει αποσπάσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μητσοτάκης: Όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη

Από εκεί και πέρα, αναμένονται οι εισηγήσεις για τις μικρές καθημερινές αλλαγές, που θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

«Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εξειδικεύσει:

«Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Στην Ισπανία επιστρατεύουν… βεντάλιες

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας» μόνο τυχαία δεν ήταν. Κι αυτό γιατί Ισπανία και Ιταλία έχουν ήδη δείξει τον δρόμο προς την εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποιώντας ακριβώς αυτό το δόγμα.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Τρίτη το σχέδιό της για να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με αυτό, θα υπάρχει έλεγχος θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, θα γίνει μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και θα ενθαρρυνθεί η τηλεργασία.

Ειδικότερα, ο κλιματισμός σε γραφεία σε χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, κάτι που είναι πιθανό να κάνει κοινή τη χρήση της παραδοσιακής ισπανικής βεντάλιας στο γραφείο. Τον χειμώνα, η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό σχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

«Επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία: Όχι κάτω από 27 βαθμούς τα κλιματιστικά

Σε αντίστοιχες ενέργειες έχει ήδη προχωρήσει και η κυβέρνηση της Ιταλίας, με την «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο κλιματισμός στα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των υπουργείων, δεν μπορεί να ρυθμιστεί χαμηλότερα από τους 27 βαθμούς Κελσίου. Τον χειμώνα, ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ανέβει πάνω από τους 19 βαθμούς, αν και θα επιτρέπεται ένα περιθώριο 2 βαθμών.

Μέχρι πρότινος, τα δημόσια κτίρια μπορούσαν να βάλουν το κλιματιστικό κατά τους θερινούς μήνες στους 26 βαθμούς. Μάλιστα, όσοι δεν συμμορφώνονται, μπορεί να πληρώσουν πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες περιμένουν το «σήμα» και από την Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθούν από εδώ και στο εξής.

Προσώρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρκεστεί σε έναν κατάλογο δράσεων και προτάσεων, στον οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η επιστροφή στην τηλεργασία τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, ο περιορισμός των μετακινήσεων με αυτοκίνητο και το «μαχαίρι» των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους.

Πηγή:www.iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων