• Αναζήτηση

Αυτά είναι τα 3 Kinder προϊόντα που ανακαλεί προληπτικά η Ferrero στην Ελλάδα, λόγω σαλμονέλας

Μετά τη Γαλλία, η Ferrero προχωρά και στην Ελλάδα σε προληπτική ανάκληση παρτίδων της γνωστής εταιρείας σοκολατοειδών Kinder. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), υπάρχει κίνδυνος για πιθανή παρουσία σαλμονέλας στα εν λόγω προϊόντα.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων

  1. Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr
  2. και Kinder Surprise maxi των 100 gr,

λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

kinder efet2

Τα προϊόντα που ανακαλούνται έχουν τους εξής αριθμούς παρτίδας:

kinder auga

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Σχετικά με την προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων ο ΕΦΕΤ έχει ενημερωθεί και από την επιχείρηση Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ.

Ο ΕΦΕΤ διενεργεί σχετικούς ελέγχους και παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μαζικές ανακλήσεις στην Ευρώπη

Η εταιρεία Ferrero ανακάλεσε σοκολατένια αυγά «Kinder Surprise» σε Βρετανία και Ιρλανδία, αναφέροντας ότι γίνεται για προληπτικούς λόγους. Τα αυγά Kinder που ήταν ύποπτα ότι περιείχαν σαλμονέλα κατασκευάστηκαν όλα στο Βέλγιο και έχουν ημερομηνίες μεταξύ 11 Ιουλίου 2022 και 7 Οκτωβρίου 2022.

Οι παρτίδες της Kinder Έκπληξη που εμπλέκονται, αφορούν συσκευασίες 20 γραμμαρίων και πακέτα των τριών αυγών x 20 γραμμάρια.

Μέχρι τις 5 Απριλίου είχαν εντοπιστεί 134 κρούσματα.

Όλα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως τώρα, είναι κάτω από 18 ετών, με το συντριπτικό 60% να αφορά σε παιδιά μικρότερα από 5 ετών και τα περισσότερα είναι κοριτσάκια. Τουλάχιστον εννέα ασθενείς που συνδέονται με την επιδημία νοσηλεύτηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου.

Εκτός από την Αγγλία κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, ενώ και η Ιταλία ελέγχει επίσης εάν ορισμένα από τα αναλυτικά αποτελέσματά της συνδέονται με τη μονοφασική επιδημία Salmonella Typhimurium.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας

Αποτελούν συχνή αιτία γαστρεντερίτιδας (σαλμονέλωση) πα­γκοσμίως με τυπικά συμπτώματα, όπως

  1. πυρετό,
  2. έμετο,
  3. πονοκέφαλο,
  4. πόνους στους μυς και
  5. διάρροια.

Οι λοιμώξεις από σαλμονέλες εί­ναι περισσότερο συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η γαστρεντερί­τιδα διαρκεί μερικές μόνο ημέρες (3-7 ημέρες) με τάση αυτοΐασης. Η λοίμωξη είναι βαρύτερη στα πολύ μικρά παιδιά και στους υπε­ρήλικες καθώς και στα ανοσοκατασταλμένα άτομα. Στα άτομα αυτά μπορεί να σημειωθούν και επιπλοκές όπως βακτηριαιμία, ενδοκαρ­δίτιδα, πνευμονία ή και εστιακές λοιμώξεις (π.χ. οστεομυελίτιδα).

Σε μερικά άτομα (έχουν γενετική προδιάθεση) μετά την αποδρομή της λοίμωξης εμφανίζεται τριάδα συμπτωμάτων όπως ουρηθρίτιδα, αρθρίτιδα και επιπεφυκίτιδα (σύνδρομο Reiter).

Ροή Ειδήσεων