• Αναζήτηση

Χρυσοχοΐδης: Νέο 5ψήφιο νούμερο για την ανήλικη παραβατικότητα

Μια νέα δυνατότητα καταγγελίας περιστατικών βίας θα έχουν γονείς και μαθητές, καθώς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενεργοποιείται νέο 5ψήφιο νούμερο για την ανήλικη παραβατικότητα.

«Η βία μεταξύ ανηλίκων υπήρχε πάντα. Εμείς στις μικρές κοινωνίες είχαμε ένα σημείο διαχωριστικό, ένα σημείο μίσους. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την καταγωγή μας. Τώρα έχει δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά: Οργανώνονται σε συμμορίες τα παιδιά και η βία είναι πολύ έντονη», είπε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι σε λίγες ημέρες, το νέο πενταψήφιο νούμερο θα τεθεί σε λειτουργία με ειδικά εκπαιδευμένους τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής που θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο, για αυτόματη παρέμβαση.

Εκτός από το νέο πενταψήφιο νούμερο ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρέθεσε και τα εξής μέτρα:

  • Σε κάθε πλατεία υπάρχει «soft» αστυνομική παρουσία,προληπτικά, κυρίως άοπλες γυναίκες αστυνομικοί αλλά και άντρες με πολιτικά.
  • Καταγράφονται τα ανήλικα παιδιά που συστηματικά παραβατούν με μικρές ληστείες και κλοπές
  • Ανά πάσα στιγμή θα αντιμετωπίζεται είτε έκκληση γονέα είτε παιδιού, είτε μαρτυρία με τον νέο πενταψήφιο αριθμό
  • Συμπληρώνεται το πλαίσιο από ένα panic button αντίστοιχο με την ενδοικογενειακή βία

Απόταξη των παραβατικών αστυνομικών

Δέσμευση με εντολή του πρωθυπουργού είναι η ανασύνταξη της Αστυνομίας, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο EΡΤnews. Πολύ σύντομα θα υπάρχει αποτέλεσμα της ποινικής διερεύνησης και για το θέμα του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων αλλά και για τους υπόδικους στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. που ανέρχονται σε 97 στις 60.000, τόνισε. «Κινούνται διαδικασίες ώστε κάποιοι να αποταχθούν, τόνισε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα ανήλικης παραβατικότητας και ενδοοικογενειακής βίας.

 

«Μόνο το προηγούμενο βράδυ εντοπίστηκαν 110 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κι έγιναν, 63 συλλήψεις. Είναι κοινωνικό το ζήτημα και ο κόσμος εμπιστεύεται την αστυνομία», είπε.

«Έσπασε ο νόμος της σιωπής και ανοίγουν κλειστά στόματα. Τους τελευταίους δύο μηνες έγιναν 500 συλλήψεις ανηλίκων αλλά και γονέων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το θέμα της ποινικής μεταχείρισης ανηλίκων είναι πολυ ευαίσθητο.

Ο δεκάλογος που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε αστυνομικός

Σχετικά με το έγκλημα στους Άγιους Ανάργυρους ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το περιστατικό έχουν συμβεί μια σειρά από λάθη που τα εντοπίζει η έρευνα και εκεί θα αποδοθούν ευθύνες. «Έχουμε κάνει ένα δεκάλογο που θα πρέπει να γνωρίζει ένας αστυνομικός για να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Πρέπει να γίνεται συνέχεια εκπαίδευση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν πλέον μια γυναίκα παίρνει τηλέφωνο ή έρχεται στο τμήμα, είναι δίπλα μας. Την κρατάμε εκεί για την ασφάλειά της. Θα ανακοινώσουμε safe houses σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενεί άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

No posts selected!

Ροή Ειδήσεων