• Αναζήτηση

Γνωρίζοντας τη ζωή της Σοφίας Βέμπο στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης (video)

Η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου UNESCO Πειραιώς  και Νήσων και της International Action Art μαζί με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης διοργάνωσαν την επετειακή εκδήλωση  «Εμπρός της Ελλάδος Παιδιά».

 

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη και στην  μεγάλη τραγουδίστρια του έπους του 1940 Σοφία Βέμπο και στον  ποιητή συζύγό της Μίμη Τραϊφόρου.

Ο ανιψιός της Σοφίας Βέμπο, Βασίλης Τραϊφόρος βρέθηκε στην αίθουσα των εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, για να παρουσιάσει τις ζωές αυτών των δυο σημαντικών προσωπικοτήτων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από την διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κυρία Παναγιώτα Τσουραπά ενώ ακολούθησε η ανάγνωση δυο ποιημάτων από τον κ. Σπύρο Καλδή.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό που πλαισίωνε την εκδήλωση προερχόταν από το αρχείο του κ. Σπύρου Καλδή.

Ακολούθησε παρουσίαση από τον Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου/ Παραρτήματος Τρίπολης, Σμήναρχο Φωτόπουλο Δημήτρη με θέμα: Η πολιτική επιστράτευση στην περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 και η διακίνηση αλληλογραφίας-δεμάτων από και προς το μέτωπο.

Ο κ. Φωτόπουλος μέσα από την ομιλία του μας μετέφερε στην πολυτάραχη αυτή περίοδο, κάνοντας αναφορά στο πώς έγινε επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ελλάδα, τι μέτρα λάμβαναν για την προφύλαξη τους από τους βομβαρδισμούς όπως την συσκώτιση και τα καταφύγια, τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι Ηπειρώτισσες στον πόλεμο αλλά και το πόσο όμορφα ένιωθαν οι στρατιώτες λαμβάνοντας δέματα στο μέτωπο.

Μάλιστα χρησιμοποιώντας επιστολή της εποχής μας μετέφερε τις ευχαριστίες ενός στρατιώτη προς τις γυναίκες που του έστειλαν ένα δέμα, το οποίο χαρακτήριζε «θεόσταλτο».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε μουσικό θεατρική παρουσίαση της ζωής της τραγουδίστριας της «Νίκης», Σοφίας Βέμπο και του ποιητή συζύγου της Μίμη Τραϊφόρου.

Αυτή ξεκίνησε με το  μονόπρακτο της Μάρθας Βασκαντήρα «Το παιδί και η Ειρήνη», το οποίο ενσάρκωσε η ηθοποιός Πηνελόπη Χαλκιά.

Ένα μικρό κορίτσι περιπλανιέται μέσα στο άδειο βομβαρδισμένο σπίτι, όπου είναι η μόνη που έχει επιβιώσει.

Ένα συγκινητικό και άκρως επίκαιρο θέμα που άγγιξε τον κόσμο που τον παρακολούθησε.

Τέλος, ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος (ανιψιός της Βέμπο και του Τραϊφόρου), βιογράφος τους, συγγραφέας και ηθοποιός παρουσίασε και άλλα στοιχεία από τη ζωή τους.

Αγαπημένα τραγούδια της μεγάλης ερμηνεύτριας όπως το «Πόσο Λυπάμαι» ερμήνευσαν η κυρία  Κωνσταντίνα Τσούκαλη και κυρία  Ξανθιάννα Πιερρακέα.

Στο πιάνο συνόδευε η κυρία Αμαλία  Γούλα.

Μια πολύ όμορφη και ατμοσφαιρική εκδήλωση που παρακολούθησε πολύς κόσμος.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  στρατηγό διοικητή της ΙV Μεραρχίας Υποστράτηγος κ. Δημήτριο Σκουφίδη, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κυρία Γεωργία Παναγοπούλου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Ελένη Καρούντζου και δημοτικοί σύμβουλοι.

 

No posts selected!

Ροή Ειδήσεων