• Αναζήτηση

Η άτυπη σύσκεψη και τα “παιχνίδια” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας φαίνεται πως παίζουν στο ΥΠΑΑΤ καθώς σήμερα στην άτυπη, υποτίθεται, σύσκεψη όπου ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός είχε καλέσει τον Περιφερειάρχη πελοποννήσου, το δήμαρχο Καλαμάτας, τους βουλευτές της Μεσσηνίας και το πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Όμως εκεί αποκαλύφθηκε ένα περίεργο παρασκήνιο από πλευράς υπουργείου καθώς είχε καλέσει και 3 εκπρόσωποι εταιριών απο τη Μεσσηνία, μέλη της ΠΕΜΕΤΕ αγνοώντας τους υπόλοιπους τυποποιητές της Μεσσηνίας. Το “παιχνίδι” είχε ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα καθώς το υπουργείο βλέποντας να διαμορφώνεται κοινό μέτωπο Μεσσηνίας και Λακωνίας κάλεσε στη σύσκεψη μόνο την Ομάδα διαχείρισης του ΠΟΠ, οι οποίοι όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους δε δέχθηκαν τον αποκλεισμό των Λακωνων. Τα χαρτιά λοιπόν όπως φαίνεται είναι “σημαδεμένα” και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας αρνητικής, για τη Μεσσηνία εξέλιξης.

 

Ερώτηση κατέθεσε για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Εμμανουήλ Φράγκος

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 331/20735, ΦΕΚ 648/26.2.2018, το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) ενέταξε στο Ελληνικό Μητρώο ποικιλιών τον ενωσιακά προστατευόμενο όρο γεωγραφικής ένδειξης «Kalamata», ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς «Kalamon», καθιστώντας τον γενικό προς χρήση για επιτραπέζιες ελιές μη ΠΟΠ, είκοσι δυο χρόνια μετά την καταχώριση ΠΟΠ «Elia Kalamatas». Στο FRUMAΤIS o όρος «Kalamata» έχει αναρτηθεί από το ΥΠΑΑΤ ως συνώνυμο της ποικιλίας «Kalamon» από το 2016.

Επίσης ο Εμμανουήλ Φράγκος επισημαίνει ότι έναντι των ενεργειών αυτών, οι παραγωγοί «Elia Kalamatas» ΠΟΠ έχουν καταθέσει ένσταση το 2018 στο Συμβούλιο Επικρατείας της Ελλάδας και αναμένεται η εκδίκαση. Από το 2015 ζητούσαν την αρωγή της Επιτροπής με Κοινοβουλευτικά ερωτήματα E-002829/2015, E-000459-17, Ε-005399/2017 και  E-004397/2020.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Η καταχώρηση του προστατευόμενου γεωγραφικού όρου «Kalamata» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της Ελλάδος και στο FRUMATIS ως γενικός όρος συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, δίχως την έγκριση παραγωγών, αποτελούν παράβαση του Κανονισμού 1151/12 Άρθρο 13.2, και Κανονισμού 637/2019 Άρθρο 2.2;

2) Τι προτίθεται να κάνει η Επιτροπή για την προστασία της «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ από προϊόντα μη ΠΟΠ με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» από ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, που προκαλούν σύγχυση και εκμετάλλευση της φήμης του ΠΟΠ «Elia Kalamatas»;

 

Η Σημερινή ανακοίνωση της ομάδας διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην ομάδα διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ ΣΥΜΕΠΟΠ -με μέλη του τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας – Παμμεσηνιακό Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων – ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε – Δραγώνας Αφοί Α.Ε – Kapsambelis Quality Greek Products – «Αρκαδιά» Σταθόπουλος Ιωάννης – Αφοί Αντ. Νικολακόπολου ΟΕ – Σπύρος Τζαβάρας – Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου, Καραμπότσος Α. Γ. κ.α.), δηλώνουμε με γνώση της βαρύτητας του λόγου μας, αλλά και με μεγάλη μας λύπη πως εκ των πραγμάτων δεν καθίσταται δυνατή η παρουσία μας στην σύσκεψη που συγκαλεί σήμερα Τρίτη 6/4/2021 ο κ. Υπουργός ΥΠΑΑΤ.

Η σύσκεψη προγραμματίστηκε αιφνιδιαστικά με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Σπήλιου Λιβανού. Όπως μας γνωστοποιήθηκε από τη γραμματεία ΥΠΑΑΤ, αυτή θα είναι ΑΤΥΠΗ συζήτηση ΚΛΕΙΣΤΗ με συμμετέχοντες μόνο φορείς της Μεσσηνίας και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και θέμα την «διαχείριση» της προσφυγής μας στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου.

Η εκδίκαση της ανωτέρω προσφυγής στο ΣτΕ στις 13 Απριλίου μετά από τρείς αναβολές, αναμένεται με ενδιαφέρον από όλους εμάς. Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εμφανίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και ταυτόχρονα ετοιμάζεται δυστυχώς να στηρίξει την Υ.Α Αποστόλου στο ΣτΕ παρά και ενάντια στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, των Δήμων Μεσσηνίας – Λακωνίας και των οργανώσεων των παραγωγών.

Ως επιπλέον υποστήριξη της Υ.Α. Αποστόλου, ο ΣΥΜΕΠΟΠ παρέλαβε στις 02/04/2021 από δικαστικό επιμελητή, πολυσέλιδη παρέμβαση από τις επιχειρήσεις ΓΑΙΑ Τρόφιμα Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία, ΙΝΤΕΑΛ Μαυρίδης Χιμός Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρία Γεωργικών Προϊόντων, Σιούρας Ανώνυμος Γεωργική και Βιομηχανική Εταιρία, Ιντερκομμ Φουντς Α.Ε Επεξεργασία τυποποίηση και εμπορία αγροτικών Προϊόντων, Αμάλθεια Ανώνυμος Εταιρία Βιομηχανικής και Εμπορικές Επιχειρήσεις Αγροτικών προϊόντων, Τρίψας Ανώνυμη εταιρεία, εμπορίας, τυποποίησης, εξαγωγής, βρώσιμων ελαίων και λοιπών γεωργικών προϊόντων, γεγονός που απαιτεί χρόνο μελέτης και κοινής συνεννόησης από όλους στην ομάδα μας.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ, ερωτήματα Βουλευτών μας (Γ. Λαμπρόπουλος & Π. Μαντάς) που μένουν αναπάντητα στη ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ, το γεγονός πως μια άτυπη συζήτηση πήρε ξαφνικά επίσημο χαρακτήρα με ανακοινώσεις στον τύπο και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, απαιτούν από εμάς προσεκτική προσέγγιση και ανάλυση ώστε να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις. Το μέτωπο κατά της «ρύθμισης Αποστόλου» καθημερινά διευρύνεται και η ουσιαστική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων απαιτεί ικανό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολυσέλιδο πόνημα με τις θέσεις και προτάσεις μας έχει παραδοθεί ιδιοχείρως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Βουλευτή μας Γιάννη Λαμπρόπουλο την 10/03/2021 δίχως απάντηση μέχρι σήμερα, και δίχως να τεθεί ως θέμα στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης.

Αφουγκράζοντας το μέλλον και ανταποκρινόμενοι στην σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η Ομάδα μας έχει ήδη συνάψει Σύμφωνο Συνεργασίας με παραγωγικούς φορείς της ΛΑΚΩΝΙΑΣ, που σφραγίζει το κοινό μας μέλλον. Βρισκόμαστε επιπλέον εν μέσω τελικών συζητήσεων με φορείς της ΑΡΚΑΔΙΑΣ και ΗΛΕΙΑΣ, ώστε να δημιουργηθεί νέο θεσμικό όργανο που θα στηρίξει τις ενέργειες εκσυγχρονισμού

προδιαγραφών και υποβολής αιτήματος επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ στους όμορους νομούς μας.

ΛΑΚΩΝΕΣ παραγωγοί σήμερα συστρατεύονται μαζί με ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ προς έναν κοινό εθνικό στόχο που είναι η κατοχύρωση και προστασία της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών αλλά και του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ από άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό από KALAMATA OLIVES τρίτων χωρών. Δηλώνοντας την εναντίωση τους στην Υ.Α Αποστόλου επιζητώντας και αυτή με την σειρά τους την ανάκληση της, πάντα υπό το πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που θα διασφαλίζει βιώσιμη, νόμιμη και εφικτή λύση με μεταβατική περίοδο εφαρμογής της. Σύντομα στην ομάδα αυτή θα προστεθούν ΑΡΚΑΔΕΣ και ΗΛΕΙΟΙ παραγωγοί.

Δεδομένης της μη αποδοχής του αιτήματος μας για συμμετοχή των ΛΑΚΩΝΩΝ παραγωγών στην επικείμενη συνάντηση και ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων αποφασίσαμε μέσω κοινής τηλεδιάσκεψης (Μεσσηνίας – Λακωνίας) πως άνευ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ ΟΥΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ τη δεδομένη στιγμή.

Οι προσκεκλημένοι εκλεγμένοι παράγοντες της Μεσσηνίας, γνωρίζουν πολύ καλά το εθνικό πρόβλημα που προκάλεσε η Υ.Α. Αποστόλου και τις τρομακτικές μελλοντικές επιπτώσεις για την Ελληνική ελιά ΚΑΛΑΜΩΝ και τιμή παραγωγού. Τους εμπιστευόμαστε, ευχαριστούμε για την αρωγή τους, και ουδεμία αμφιβολία έχουμε πως θα μας εκπροσωπήσουν στο ακέραιο.

Μετά την 13η Απριλίου, ημέρα σταθμός που η Ελληνική Δικαιοσύνη ευελπιστούμε να δώσει σε όλους μας τις απαιτούμενες βάσεις και γνώση για να στηρίξουμε ένα καλλίτερο αύριο προς όφελος των αγροτών, τυποποιητών και εξαγωγέων Ελληνικών αγροτικών προϊόντων με βάση τη νομιμότητα και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είμαστε στη διάθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συμπαράσταση και συμμετοχή στη χάραξη αναπτυξιακής και βιώσιμης εθνικής στρατηγικής για την ελιά ΚΑΛΑΜΩΝ.

Ροή Ειδήσεων